7. siječnja 2017.

Galette des rois (Kraljevski kolač)




Danas sam se zaputila u Francusku. Na žalost ne doslovno, ali je bar dijelić Francuske zamirišao u mojoj kuhinji. Odlučila sam napraviti "Galette des rois" ili Kraljevski kolač, u kojem francuzi tradicionalno uživaju uoči blagdana Sveta Tri Kralja (koji je upravo danas) pa sve do fašničkog utorka.




Prema običaju "Galette des rois" sadrži u sebi simpatični detalj koji može biti i povod za zgodnu igricu. Naime, u kremu se sakrije zrno graha ili mala porculanska figurica (feve), a pečeni kolač se ukrasi papirnatom krunom. Onog koga dospije figurica u šniti kolača okrunjuje se, te toga dana može biti kralj ili kraljica!:)



recept
  • 100 gr omekšanog putra 
  • 100 gr šećera 
  • 2 jaja 
  • 100 gr mljevenih badema 
  • 1-2 žličice ruma ili konjaka 
  • 1 smrznuto lisnato tijesto (500 gr)
  • 1 žumanjak za premazivanje

Za kremu umutiti pjenasto omekšani putar sa šećerom, zatim umiksati jaja.
Dodati rum i umiješati mljevene bademe. Ja sam stavila neoguljene bademe, ako želite svijetlu frangipane kremu bademe blanširajte i ogulite.

Lisnato tijesto razvaljati, te izrezati dva kruga (s pomoću okruglog kalupa).
Uključiti pećnicu na 200 C.
Kalup za pečenje (oblik za pite ili plitki pleh od pećnice) prekriti papirom za pečenje.
Na papir u kalupu položiti jedan krug tijesta.
Premazati kremom od badema, ostaviti na rubovima kruga prazno oko 1 cm.
Prekriti drugim krugom tijesta, rubove uokolo dobro zatvoriti.
Zatim po tijestu lagano zarezati linije kao zakrivljene zrake sunca, krenuvši od sredine kruga prema van. Linije rezati samo površinski, po mogućnosti da rezovi ne dođu do file.

Žumanjak izmiješati s nekoliko kapi vode i s pomoću kista premazati galetu.
Staviti u zagrijanu pećnicu, peći oko 10 minuta na 200 C, zatim smanjiti na 180 C i peći još oko 20 minuta ili dok se kora ne zazlati.
Poslužiti toplo ili hladno.






cookandplay

4 komentara:

  1. Izgleda dobro, bademe i sve orašasto volim, samo ne bih volio zagristi porculanku figuricu. Ali za postati kralj...

    OdgovoriIzbriši