2. siječnja 2017.

Bobanova torta i Sretna Nova godina!


Mi smo Novu godinu dočekali slatko uz ovu odličnu čokoladnu ali i osvježavajuću tortu. Vrlo je jednostavna a prefina! Recept je inače dobro poznat, radi se o torti iz restorana našeg bivšeg nogometaša Zvonimira Bobana.
Čokoladni biskvit se premaže džemom od borovnica (ja sam za ovu priliku ukuhala džem od šumskog voća) i obilato ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. S obzirom da se torta radi bez brašna mislim da može biti i dobar gluten-free izbor.


za biskvit
  • 6 jaja 
  • 120 gr šećera 
  • 120 gr čokolade 
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
za premaz - možete koristiti gotovi džem od borovnica ili ukuhati brzi džem od šumskog voća kao ovaj moj: 
  • smrznuto šumsko voće "Ledo"
  • 2 vanili šećera 
  • 5 žlica agavinog sirupa ili šećera prema okusu
za šlag
  • 1/2 litre slatkog vrhnja za šlag 

Čokoladu otopiti nad parom.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke ulupati u meki snijeg, postepeno dodavati šećer i miksati dok ne dobijemo čvrsti snijeg.
Žumanjke miksati sa pola praška za pecivo dok ne dobijemo pjenastu smjesu.
U smjesu od žumanjaka umiješati otopljenu čokoladu.
Zatim lagano kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izliti u okrugli kalup (promjera 24-26 cm) obložen papirom za pečenje.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C i peći oko 35 minuta.

Ukuhati džem od šumskog voća (tako da komadi voća ostanu cijeli).
Ohladiti i premazati površinu ohlađenog biskvita.
Slatko vrhnje istući u šlag (po želji dodati malo šećera), te premazati preko džema.
Tortu ohladiti u frižideru i onda samo uživati!:)



Svima želim sretnu i veselu Novu godinu, puno zdravlja, sreće i uspjeha!



 cookandplay


3 komentara: